Tekst formaat

Het kerstdiner

De situatie

Je schuift aan bij een kerstdiner van het Ouderenfonds. De gasten aan tafel kennen elkaar niet en er ontstaat een informeel voorstelrondje. Er zit een man aan tafel samen met zijn mannelijke partner. Ze houden af en toe elkaars hand vast en stellen zichzelf voor als stel. Een van deze mannen gaat op een gegeven moment naar de wc. Een andere tafelgast vraagt al gniffelend: “Je vriend is zeker even naar de wc, zijn make-up aan het bijwerken?”

 

Hoe reageer jij?

 1. Ik heb niet echt een mening over deze situatie.
 2. Het is gewoon een grapje, daar moet je tegen kunnen.
 3. Ik vind het grappig en lach mee.
 4. Ik weet niet zo goed hoe ik hierop moet reageren, dus kijk ik maar even weg.
 5. Ik vind het niet grappig, maar ik vind het niet prettig om dat uit te spreken, dat verpest de gezelligheid, dus ik zeg niks.
 6. Ik vind het niet grappig en geef dat ook aan.

Over deze situatie

Wat de een als ‘een grapje’ beschouwt, kan de ander als kwetsend ervaren. Juist in een groep aan een tafel wordt met zo’n ‘grapje’ de toon gezet. Hoe men reageert kan bepalend zijn voor de sfeer en hoe mensen zich aan tafel voelen. Er ontstaat als het ware een groepscultuur, waarin door zo’n situatie duidelijk wordt wat wel en niet geaccepteerd wordt door de groep. Op basis hiervan beslissen mensen wat ze over zichzelf willen en durven te vertellen en of ze de ruimte voelen om zichzelf te zijn. Wees je daar bewust van. Je kunt in een gesprek niet zo maar iemands mening of houding direct veranderen. Maar door het gesprek aan te gaan, kan je wel de ander zich gesteund laten voelen en gedragsregels in de groep bespreken.

Afwijking, ziekte of stoornis?

In de jaren waarin de ouderen van nu zijn opgegroeid, werd homoseksualiteit vaak nog gezien als een afwijking of een ziekte. Deze ouderen hebben dus vaak een lange weg afgelegd in een samenleving die niet altijd even begripvol was. Dit werkt mogelijk ook nu nog door op hoe zij in hun leven staan. In 1952 noemde de eerste editie van het internationaal psychiatrisch handboek (DSM-I) homoseksualiteit een ziekte. Pas in 1987 werd homoseksualiteit uit de DSM-III geschrapt als stoornis.

 

Terug naar alle scenario’s

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: