Lettergrootte

Het intakegesprek

De situatie

Je werkt als vrijwilliger bij een organisatie die activiteiten voor ouderen organiseert. Vandaag heb je voor het eerst contact met een nieuwe deelnemer. Je hebt alleen een naam ‘T. Jansen’ en telefoonnummer gekregen. Je belt deze persoon op voor een intakegesprekje. De telefoon wordt opgenomen en je hoort een stem waaruit je niet direct kan opmaken of het een vrouw of man is. Je weet niet goed wat je moet zeggen, dus je houdt het neutraal en vraagt: “Spreek ik met T. Jansen?”. De stem aan de andere kant bevestigt dat hij/zij inderdaad Teunie Jansen is. Je legt uit wie je bent en vraagt of je wat contactgegevens mag noteren. Na de adresgegevens ben je er nog steeds niet achter of Teunie een man of een vrouw is en je hebt deze gegevens nodig voor het formulier. Je denkt uiteindelijk dat het toch om een man gaat.

Wat doe je?

  1. Ik maak er een grapje van en zeg: “Nou, ik dacht even dat u een vrouw was door uw naam!”
  2. Ik wind er geen doekjes om en vraag: “Bent u een meneer of mevrouw?”
  3. Ik vraag: “Bent u getrouwd of getrouwd geweest?” In de hoop dat ik aan de hand van de naam van de partner iets meer te weten kom.
  4. Ik vul bij geslacht ‘m’ in, zonder er verder naar te vragen.
  5. Ik vraag: “Meneer Jansen, wilt u nog iets van mij weten?” Dan hoor ik vanzelf of ik goed zit.
  6. Ik vraag voorzichtig: “Hoe zou ik u de volgende keer kunnen aanspreken, met meneer of mevrouw?”

Over de situatie

Wanneer je niet zeker weet hoe je iemand kunt aanspreken, kun je door bepaalde aannames te maken ongemakkelijke en kwetsende situaties creëren voor de ander en jezelf. Deze oudere aan de telefoon kan een transgender zijn die pas recentelijk open ervoor uitkomt een vrouw te zijn, na jarenlang in een mannenlichaam gevangen te zijn geweest. Dan kan de opmerking ‘meneer’ confronterend zijn en haar onzekerheid over haar lage stem versterken. Open en eerlijk ergens naar vragen wanneer je niet weet wat de gepaste aanspreekvorm is, is een prettige benadering voor beide partijen. Bijvoorbeeld: ‘Sorry, kunt u mij even helpen, hoe spreek ik u correct aan?’ ‘Heeft u een voorkeur voor hoe ik u aanspreek?’ Of: ‘Wanneer ik meneer of mevrouw moet invullen op dit formulier, wat heeft dan uw voorkeur?’

Gender

Je hoort de term vaak voorbij komen. Maar wat is dat toch, gender? Dit Vlaamse filmpje legt het uit! Sinds 2018 kunnen mensen in Nederland zich ook registreren met gender ‘X’ wanneer zij zich niet eenduidig man of vrouw voelen of zichzelf als genderneutraal zien.

Bekijk het filmpje

 

Terug naar alle scenario’s

  1. Hoe wilt u meedoen?

  2. Ik zoek een activiteit

  3. Voor thuis

  4. Wij denken dat dit bij u past

    Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

  5. Wij denken dat dit bij u past

    We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

  6. In de buurt

  7. Wij denken dat dit bij u past

    Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

  8. Wij denken dat dit bij u past

    Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

  9. Wij denken dat dit bij u past

    Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

  10. Wij denken dat dit bij u past

    Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

  11. Wij denken dat dit bij u past

    Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

  12. Ik wil helpen als vrijwilliger

  13. Wij denken dat dit bij u past

    Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

  14. Op een vaste dag (of dagdeel)

  15. Wij denken dat dit bij u past

    Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

  16. Ik zet zelf een activiteit of club op

  17. Wij denken dat dit bij u past

    Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

  18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

    • Met een gift
  19. Met een gift

  20. Wij denken dat dit bij u past

    Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

  21. Wij denken dat dit bij u past

    Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

  22. Wij denken dat dit bij u past

    Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

  23. Wij denken dat dit bij u past

    U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

  24. Wij denken dat dit bij u past

    Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

  25. Wij denken dat dit bij u past

    Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: