Lettergrootte

Een dagje uit

De situatie

Als uitjesvrijwilliger raak je aan de praat met mevrouw De Jonge. Ze zit in een rolstoel en kan hele kleine stukjes met een rollator lopen. Ze vertelt dat ze zo geniet van deze excursie, omdat ze thuis zo alleen is. Het huishouden kost haar moeite en ze schaamt zich voor de overwoekerde tuin. Je weet dat ze weduwe is met kinderen en uit een groot Brabants gezin komt. Je begrijpt niet waarom ze geen hulp krijgt. Je vraagt waar haar kinderen en familieleden zijn. Mevrouw De Jonge antwoordt wat ontwijkend en zegt dat ze hen niet veel meer ziet.

Hoe reageer je?

  1. Je uit je verontwaardiging, je snapt niet waarom mensen hun familieleden niet helpen.
  2. Je laat weten dat je dat vervelend vindt voor haar en laat het erbij.
  3. Je moedigt haar aan om haar eenzaamheid met haar kinderen te bespreken. Kinderen hebben het soms erg druk met hun eigen leven en hebben niet altijd door dat hun ouders het moeilijk hebben. Mevrouw moet het expliciet vragen, dan komt het vast goed.
  4. Je vraagt of ze al hulp heeft gevraagd aan de buren of de lokale vrijwilligerscentrale. Je biedt aan het adres voor haar op te zoeken.
  5. Je verandert van onderwerp, dit vindt mevrouw duidelijk te pijnlijk om het
    er over te hebben.

Over de situatie

In een dergelijk gesprek, is het belangrijk geen aannames te doen. Er kunnen veel redenen zijn waarom mevrouw De Jonge geen contact meer heeft met haar kinderen. Het verbergen of niet accepteren van iemands geaardheid kan een van de redenen zijn. LHBTI-ouderen hebben vaak een kleiner sociaal netwerk en zijn daardoor soms op latere leeftijd vaker eenzaam. Sommigen hebben nooit kunnen trouwen of kinderen kunnen krijgen, andere worden niet geaccepteerd door hun familie. Een vriendenkring die soms als plaatsvervangende familie diende, is op latere leeftijd door vanzelfsprekende redenen vaak kleiner geworden of verdwenen. Ook als LHBTI-ouderen op latere leeftijd, na bijvoorbeeld een heterohuwelijk, uit de kast komen, wordt dat niet altijd door familie en kinderen geaccepteerd. Sommige LHBTI-ouderen hebben daardoor geen contact meer met hun familie.

Zwijgen

Bijna een derde van de LHBTI ouderen zwijgt over hun seksuele voorkeur. Tegenover hun familie, vrienden, buren maar ook tegen hun zorgverleners of huisarts. Door eerdere negatieve ervaringen praten veel LHBTI ouderen niet over hun geaardheid of partners. (SCP 2018, Handboek De Roze Loper, Consortium Roze 50+ 2014.)

 

Terug naar alle scenario’s

  1. Hoe wilt u meedoen?

  2. Ik zoek een activiteit

  3. Voor thuis

  4. Wij denken dat dit bij u past

    Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

  5. Wij denken dat dit bij u past

    We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

  6. In de buurt

  7. Wij denken dat dit bij u past

    Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

  8. Wij denken dat dit bij u past

    Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

  9. Wij denken dat dit bij u past

    Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

  10. Wij denken dat dit bij u past

    Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

  11. Wij denken dat dit bij u past

    Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

  12. Ik wil helpen als vrijwilliger

  13. Wij denken dat dit bij u past

    Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

  14. Op een vaste dag (of dagdeel)

  15. Wij denken dat dit bij u past

    Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

  16. Ik zet zelf een activiteit of club op

  17. Wij denken dat dit bij u past

    Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

  18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

    • Met een gift
  19. Met een gift

  20. Wij denken dat dit bij u past

    Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

  21. Wij denken dat dit bij u past

    Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

  22. Wij denken dat dit bij u past

    Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

  23. Wij denken dat dit bij u past

    U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

  24. Wij denken dat dit bij u past

    Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

  25. Wij denken dat dit bij u past

    Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: