Tekst formaat

De breiclub

De situatie

Je bent inmiddels enkele maanden actief als vrijwilliger bij een breiclub. Het is erg gezellig, maar een van de deelneemsters valt vaak stil in de gesprekken. Je wilt haar stimuleren om mee te doen met het gesprek en bent benieuwd naar haar verhalen. Het gesprek gaat op dat moment toevallig over de kleinkinderen van een van de andere deelnemers.

 

Wat doe je?

 

 1. Je begint een klein één op één gesprekje met mevrouw over iets laagdrempeligs.
 2. Je vraagt haar of er een reden is waarom ze wat meer op de achtergrond blijft.
 3. Je vraagt naar haar kleinkinderen en wat die zoal doen.
 4. Je vraagt of ze iets leuks wil vertellen over haar familie.
 5. Je vraagt haar of ze het leuk vindt om samen koffie te gaan zetten.

Over deze situatie

Probeer er in je vragen niet automatisch vanuit te gaan dat iemand in de gangbare norm van kleinkinderen en een heterohuwelijk past. Wees je ervan bewust dat er een norm is waar niet iedereen binnen past, gewild of ongewild. Vroeger konden mensen van hetzelfde geslacht niet trouwen en dus ook geen gezin stichten. Gesloten vragen (zoals hierboven in een van de antwoordopties) kunnen een extra barrière vormen voor mensen om iets over zichzelf te vertellen. Een gevoel van er niet bij horen kan hierdoor vergroot worden. Stel open vragen zoals bv.: ‘Wie is/was er belangrijk in uw leven?’ of ‘Wat vindt u leuk om in uw vrije tijd met geliefden/naasten te doen?’

Wettelijke bescherming of doodstraf

We horen vaak dat Nederland op het eerste gezicht een LHBTI-vriendelijk land lijkt. Als je op de wereldkaart hieronder kijkt, doen we het in vergelijking met sommige andere landen wat betreft wettelijke bescherming inderdaad vrij goed. In sommige andere landen staat de doodstraf op het hebben van een seksuele relatie met iemand van hetzelfde geslacht! Er is dus nog genoeg werk aan de winkel.

 

Terug naar alle scenario’s

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: