De breiclub
De situatie
Je bent inmiddels enkele maanden actief als vrijwilliger bij een breiclub. Het is erg gezellig, maar een van de deelneemsters valt vaak stil in de gesprekken. Je wilt haar stimuleren om mee te doen met het gesprek en bent benieuwd naar haar verhalen. Het gesprek gaat op dat moment toevallig over de kleinkinderen van een van de andere deelnemers.
Wat doe je?
- Je begint een klein één op één gesprekje met mevrouw over iets laagdrempeligs.
- Je vraagt haar of er een reden is waarom ze wat meer op de achtergrond blijft.
- Je vraagt naar haar kleinkinderen en wat die zoal doen.
- Je vraagt of ze iets leuks wil vertellen over haar familie.
- Je vraagt haar of ze het leuk vindt om samen koffie te gaan zetten.
Over deze situatie
Probeer er in je vragen niet automatisch vanuit te gaan dat iemand in de gangbare norm van kleinkinderen en een heterohuwelijk past. Wees je ervan bewust dat er een norm is waar niet iedereen binnen past, gewild of ongewild. Vroeger konden mensen van hetzelfde geslacht niet trouwen en dus ook geen gezin stichten. Gesloten vragen (zoals hierboven in een van de antwoordopties) kunnen een extra barrière vormen voor mensen om iets over zichzelf te vertellen. Een gevoel van er niet bij horen kan hierdoor vergroot worden. Stel open vragen zoals bv.: ‘Wie is/was er belangrijk in uw leven?’ of ‘Wat vindt u leuk om in uw vrije tijd met geliefden/naasten te doen?’
Wettelijke bescherming of doodstraf
We horen vaak dat Nederland op het eerste gezicht een LHBTI-vriendelijk land lijkt. Als je op de wereldkaart hieronder kijkt, doen we het in vergelijking met sommige andere landen wat betreft wettelijke bescherming inderdaad vrij goed. In sommige andere landen staat de doodstraf op het hebben van een seksuele relatie met iemand van hetzelfde geslacht! Er is dus nog genoeg werk aan de winkel.