Tekst formaat

‘Waarom is er geld nodig voor de Zilverlijn?’

Deze vraag krijgen wij soms. En dat is begrijpelijk, want een belletje kost (bijna) niks tegenwoordig. Wat is er dan zo bijzonder aan de Zilverlijn? Als iedereen een eenzame oudere in zijn of haar buurt zou bellen, dan is de Zilverlijn niet nodig. Maar helaas is dit niet reëel en gebeurt dit in de praktijk niet. Daarom verbindt Het Ouderenfonds speciaal opgeleide vrijwilligers aan ouderen bij wie de sociale vangnetten ontbreken. Deze vrijwilligers bieden een luisterend oor, weten welke onderwerpen ze kunnen bespreken en verwijzen door bij meer complexe vragen.

De Zilverlijn is dus niet zomaar een wekelijks telefoontje. Door structureel wekelijks contact helpen we ouderen verder. Een deel van de deelnemers kan na een tijd zelf andere contacten oppakken of doet mee aan een ander programma van het Ouderenfonds, zoals Schrijfmaatje of Welkom Online. We geven ouderen met de Zilverlijn een steuntje in de rug zodat zij ouder kunnen worden zoals zij zelf willen.

Om dit mogelijk te maken investeert het Ouderenfonds voor de Zilverlijn in:

Veiligheid

Alle vrijwilligers die zich aanmelden voor de Zilverlijn worden door ons gescreend. Wij gaan zeer voorzichtig met de privacy van de deelnemende ouderen om veiligheid te garanderen. Onze vrijwilligers zijn verplicht om een VOG aan te vragen, waarvan wij de kosten vergoeden.

Training van vrijwilligers

De vrijwilligers van de Zilverlijn worden door het Ouderenfonds opgeleid. We zetten professionals in voor het ontwikkelen van een op maat gemaakte e-learning module. Om deze training en de materialen up-to-date te houden hebben we doorlopend budget nodig.

Meer vrijwilligers aan ouderen koppelen

Om vrijwilligers aan ouderen te verbinden gebruiken wij een speciaal Zilverlijn belsysteem. Hierdoor kunnen vrijwilligers eenvoudiger werken en kunnen wij op de lange termijn meer ouderen ondersteunen. Het Ouderenfonds heeft dit systeem ontwikkeld en de kosten vooruitbetaald. Een gesprek kost hierdoor per stuk iets meer, maar we kunnen veel meer ouderen over een langere periode wekelijks bellen. En dat is wat waard.

Betrouwbare techniek

De gegevens van de deelnemers en de vrijwilligers willen wij betrouwbaar en volgens de AVG wetgeving verwerken. Daarom gebruiken wij een betrouwbare ICT-omgeving. Omdat we veel ouderen bellen en ons volledig willen richten op de waardevolle contacten zelf, werken we samen met technische experts. Deze betrouwbaarheid willen we blijven waarborgen en daarvoor worden kosten gemaakt.

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Soms is het prettig om even uw hart te kunnen luchten of gewoon een gezellig praatje te maken. Bij de Zilverlijn bellen onze getrainde vrijwilligers u wekelijks voor een contactmomentje.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  Bij Schrijfmaatje koppelen wij u aan een vrijwilliger met dezelfde interesses. Het postcontact kan beginnen!

 6. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 7. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 8. In de buurt

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 12. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 14. Ik wil helpen als vrijwilliger

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 16. Op een vaste dag (of dagdeel)

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Als vrijwilliger bij de Zilverlijn bel jij met ouderen die behoefte hebben aan meer contact. Je biedt een luisterend oor, een goed gesprek of gewoon een gezellig praatje. Net waar behoefte aan is!

 18. Wij denken dat dit bij u past

  Wil jij ouderen verrassen met een kaartje of een brief? Geef je dan op als Schrijfmaatje en vervul de schrijfwens van een oudere.

 19. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 20. Ik zet zelf een activiteit of club op

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 22. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 23. Met een gift

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 26. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 27. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 28. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 29. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: