Tekst formaat

Corrie (85): ‘Het staat allemaal stil en niet alleen voor mij’

Is er genoeg plek op de intensive care? Kom ik nog voor een plek in aanmerking? Corrie Jongepier geeft een paar keer per week haar mening in het Coronapanel van het Ouderenfonds.

Zelf is ze is bezorgd over de capaciteit van de zorg. ‘Iedereen moet het zelf kunnen beslissen, maar als jij doodziek thuis ligt wie verzorgt jou dan?’

Levenservaring delen

Corrie vindt het belangrijk om mee te doen met het panel. Hiermee hoopt ze dat ouderen niet onderschat worden. ‘Ik dacht: misschien heb ik met mijn levenservaring ook wat in te brengen. Ik heb altijd in de zorg gezeten en wil overal helpen, maar er wordt nu helemaal niets van mij verwacht, omdat ik al zo oud ben.’

Kwetsbare groep

In het panel krijgen de deelnemers verschillende thema’s rond ouder worden en het coronavirus voorgelegd. Bijvoorbeeld ouderen als kwetsbare groep. Corrie vertelt: ‘Het zou kunnen dat ik tot de kwetsbare groep behoor. Maar mijn huisarts noemt mij de gezondste oude dame in zijn praktijk, dus die gaat mij niet bellen.’

Het staat allemaal stil

Het dagelijkse leven ziet er voor Corrie heel anders uit. Bijna alle activiteiten zijn stopgezet. ‘Ik kan niet meer zwemmen, niet meer tennissen. Elke zondagmorgen ging ik naar de sportschool. Daar kom ik al meer dan twintig jaar. Het staat allemaal stil en dat is niet alleen voor mij.’

Geen agenda meer

Ze is bang dat het nog lang gaat duren. ‘Ik vrees met grote vrezen. Ik ben meestal heel optimistisch, maar ik ben bang dat mijn verjaardag in augustus niet gevierd gaat worden. Ik heb mijn afspraken in mijn agenda maar doorgehaald. Ik heb niet eens meer een agenda bij me, want je kunt geen afspraken meer maken.’

Met elkaar begaan

Ondanks alles vindt Corrie Jongepier dat er veel positieve dingen zijn in deze tijd. ‘Ik lees in de krant dat mensen zo begaan zijn met elkaar en van alles voor elkaar over hebben en ook voor bejaardentehuizen. Bijvoorbeeld de jongelui die eten rond brengen.’

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: