Tekst formaat

Bas (19): ‘Soms horen mensen het aan mijn stem’

Iedere dinsdagmiddag belt Bas Petersen als vrijwilliger bij de Zilverlijn. “Ik vind contact met ouderen erg leuk”, vertelt hij enthousiast. Wanneer het gesprek daarop komt, vertelt Bas openlijk over zijn gay-zijn.

“Voor de zomer heb ik mijn opleiding afgerond, en was ik op zoek naar werk. Op een avond zag ik op tv een oproep van het Ouderenfonds voor belmaatjes. Ik zat zelf thuis en kon me goed voorstellen dat ouderen, zeker in deze coronatijd, behoefte hebben aan een praatje, dus gaf ik me op.”

Nog jong

“Ik heb zelf een oma en overgrootoma, en vind het altijd leuk iets voor hen te doen”, vertelt Bas. “Een boodschapje of klusje, of even bellen. Via de Zilverlijn bel ik nu iedere week met andere mensen. We praten over het weer, over hoe onze dag eruitziet, over sociale contacten. Je merkt dat mensen door corona het contact met familie erg missen. Mensen vinden het vaak erg leuk dat ik nog jong ben. Dat kan ik me ook wel voorstellen: je hebt dan waarschijnlijk een ander soort gesprek dan met generatiegenoten.”

Gay

“Soms stellen mensen mij ook vragen, bijvoorbeeld hoe ik in het leven sta. Ik vertel dan vaak dat ik gay ben, ik ben daar heel open over. Sommige mensen horen dat trouwens meteen aan mijn stem. Het komt ook voor dat mensen vertellen over een familielid dat homo of lesbisch is en dat ik zeg: ‘Oh, wat leuk, ik ook!’

Relatie

“Vaak reageren mensen heel begripvol. Ik geef altijd aan dat mensen mij alles mogen vragen. Sommigen doen dat, zij zijn bijvoorbeeld benieuwd of ik een relatie heb. Ik vertel dan dat niet zo is. Ik ben daar nog niet klaar voor, en wacht rustig af wat of wie er op mijn pad komt. Tot die tijd gaan familie en vrienden voor.”

Buurvrouw

Bas pleegt de wekelijkse Zilverlijn-telefoontjes altijd bij zijn buurvrouw. “Thuis staat mijn vaste computer op zolder. Als ik tussen telefoontjes door even een sigaretje wil roken in de tuin, moet ik al die trappen op en af. Mijn buurvrouw heeft een laptop. Ik bel in de woonkamer, en kan zo even de tuin in lopen. En weet je wat leuk is? Zij is inmiddels ook vrijwilliger bij de Zilverlijn!”

LHBTI

Het Ouderenfonds zet zich met steun van Het Blauwe Fonds in voor sociale acceptatie voor LHBTI’ers. Wij vinden het belangrijk dat alle activiteiten van het Ouderenfonds toegankelijk zijn voor LHBTI’ers. Ook steunen we ouderen die zich niet geaccepteerd voelen door hun omgeving vanwege hun geaardheid. Onze vrijwilligers en medewerkers worden hiervoor speciaal getraind.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Lees meer over LHBTI-ouderen en inclusie.

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Soms is het prettig om even uw hart te kunnen luchten of gewoon een gezellig praatje te maken. Bij de Zilverlijn bellen onze getrainde vrijwilligers u wekelijks voor een contactmomentje.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  Bij Schrijfmaatje koppelen wij u aan een vrijwilliger met dezelfde interesses. Het postcontact kan beginnen!

 6. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 7. In de buurt

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 12. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 13. Ik wil helpen als vrijwilliger

 14. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 15. Op een vaste dag (of dagdeel)

 16. Wij denken dat dit bij u past

  Als vrijwilliger bij de Zilverlijn bel jij met ouderen die behoefte hebben aan meer contact. Je biedt een luisterend oor, een goed gesprek of gewoon een gezellig praatje. Net waar behoefte aan is!

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Wil jij ouderen verrassen met een kaartje of een brief? Geef je dan op als Schrijfmaatje en vervul de schrijfwens van een oudere.

 18. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 19. Ik zet zelf een activiteit of club op

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 21. Ik wil het Ouderenfonds steunen

 22. Met een gift

 23. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 26. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 46% van uw gift terug.

 27. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: